Diákmunkával kuplung javítás? Miért ne?!

A város szélén egy hatalmas áruházban dolgozom, mint diákpénztáros.

Szeretem ezt a munkát, hisz emberekkel találkozhatok. Ez a foglalatosság egy jó tréning a nagybetűs életre, és ennek a munkának köszönhetem azt is, hogy megvehettem életem első autóját. Igaz, hogy használt autó, de én nagyon szeretem.

Mondjuk az utóbbi időben sajnos azt tapasztaltam, hogy valami probléma adódott a kuplungjával, mert sokszor csak harmadik, negyedik próbálkozásra tudom négyesbe rakni, és már előfordult olyan is, hogy egy adott sebességből a kuplung önállósítva magát, egyszerűen „elugrott”.

Mivel már erősen balesetveszélyes helyzeteket is szült ez a kuplung probléma, bár eddig próbáltam elsiklani a probléma fölött, úgy érzem, hogy már nem nagyon odázhatom el a dolgot.

Természetesen eddig azért maradt el, mert meglátásom szerintem nagyon sokba kerül egy kuplung csere. Bár bevallom, igazából fogalmam sincs arról, hogy pontosan mekkora is az árfekvése.

Ezért örültem nagyon, mikor az egyik csoporttársam felhívta a figyelmemet a Méta Autószervízre, amely Budapesten, a 19. kerületben található márkafüggetlen autószerviz.

Otthon rá is néztem a Méta Autószervíz weboldalára, a metaautoszerviz.hu-ra, ott is a kuplunggal foglalkozó részre, ahol nagyon alaposan leírják a kuplung feladatát és működését.

Ahogy még anno én is tanultam a KRESZ-ből, a kuplung feladata az, hogy tulajdonképpen a motor erejét áttegye a sebességváltóra. Ha megfelelően, jól működik, akkor olyan indítást tudunk az autóval csinálni, melynek során a járművünk nem rángat.

A megfelelően működő kuplung továbbá kivédi a nagy terheléseket, miközben össze és szétkapcsolja folyamatosan a motort és a sebességváltót. Többféle típusú kuplung létezik, de a működési alapelv mindegyiknél ugyanarra a szisztémára épül.

Azt is megtudtam, hogy a kuplung alapvetően három alapegységből áll: egyrészt a kuplung szerkezetből, a kuplungtárcsából, valamint a kinyomó csapágyból. Ezek az alkatrészek egymással annyira szoros együttműködésben dolgoznak, hogyha csak az egyik meghibásodik, akkor már hibásan működik az egész rendszer, hisz a sebességváltás és a motor energia továbbítása csorbát szenved.

A Méta Autószervíz arra bátorít mindenkit, hogyha bármi meghibásodást észlel, akkor azzal a problémával minél előbb keresse fel az autószerelőt – természetesen a legjobb döntés, ha a Méta Autószervízt keressük fel.

Számomra azért tűnik teljesen emberközelinek és szimpatikusnak ez az autószerviz, mert egyrészt időpontfoglalási rendszerrel dolgozik, amely a honlapjukon megadott mobiltelefonszámon, valamint a honlapjukon található applikáción keresztül is történhet. Ezzel a megoldással egészen biztosak lehetünk abban, hogy a lefoglalt időpontunkban csakis minket várnak, és a mi személyautónkkal foglalkoznak. Sok autós számára ez a várakozás és sorban állás nélküli állapot megfizethetetlen.

A bizalmam és a szimpátiám akkor nőtt meg igazán a Méta Autószervíz irányába, amikor a honlapjukon megláttam, hogy az áraikat, a díjszabásukat is tételesen feltüntetik. Ezt a metaautoszerviz.hu weboldal vízszintes menüsorán található „Árak” címke alatt találjuk meg. Amennyiben erre rákattintunk, akkor megtaláljuk a szerviz által végzett tevékenységeket – aprólékosan lebontva kisebb tevékenységekre, melyek mindegyikénél fel vannak tüntetve az árak. Azt hiszem, hogy senkinek sem kell elmagyarázni, hogy ez milyen könnyebbséget és magabiztosságot ad az ügyfeleknek. Az árak ismeretében ugyanis mindenki számára elérhetővé válik, hogy anyagi lehetőségei függvényében döntsön személygépkocsijának javításáról.

Én már megnéztem a kuplungokra vonatkozó díjszabást, és ennek ismeretében már csak annyit mondhatok, hogy lassan bizony itt is van az ideje, hogy megcsináltassam a Méta Autószervíznél a kuplung berendezésemet.