Az ismerősöm tud vitorlást vezetni!

Középiskolai éveim alatt minden nyáron eljártam a szüleim munkahelyére, nyári munkára. Nem volt túl izgalmas, 15-16 évesen nem nagyon vannak még lehetőségei az ember fiának, így csak borítékoltam. De ennek ellenére korrekt zsebpénz kiegészítést tudtam összeszedni.

Az egyik lány, aki szintén diákmunkán volt, elmesélte, hogy a szüleivel minden nyáron kibérelnek egy vitorlást a Balatonon, általában egy hétre.

Nyáron volt a születésnapja, így írtam neki és megkérdeztem járnak-e még a Balatonra.

Elmondta, hogy tavaly nem voltak, mert korábban magánszemélytől bérelték a vitorlást, de a tulaj eladta.

De idén mindenképpen akartak újra hajót bérelni, mert a lány is megszerezte hozzá a jogosítványt. Nekiálltak a keresésnek, „hajóbérlés balaton” címszóval, és hamar meg is találták, amit kerestek.

Nekik Balatonfenyvesen van egy nyaralójuk, a BalatonPronak pedig – akiktől a hajót bérelték –, Fonyódon van saját kikötőjük, így egyszerű volt a vitorlás átvétele és a visszavitele is.

Ilyenkor átszelik a bérelt hajóval az egész Balatont.

Felmerült bennem a kérdés, hogy ha rendszeresen vitorlás bérelnek, akkor nem lenne-e hosszú távon célszerűbb venni egyet? A lányban is felmerült már a dolog, de a honlapon olvasottak meggyőzték.

Nagyszerű dolog lenne, ha lenne egy saját vitorlásuk, és valószínűleg gyakrabban járnának a Balatonra, de az év többi szakában is kell egy hely, ahol tárolni lehet, vagyis szükséges lenne egy kikötőhelyet bérelni. Emellett ott van még az ápolás, karbantartás és az, hogy télen nem maradhat a tóban. Vagyis a hajóbérlés a Balatonon anyagilag sokkal logikusabb döntés, mint saját vitorlást vásárolni. Különösen akkor, ha csak hobbi szinten űzik a vitorlázást.