A nagybátyámék cukrászhelyisége és a szakdolgozatom

Jogászhallgató vagyok, és jövőre elérkezik az a kritikus év, amikor meg kell írnunk a szakdolgozatunkat. Meg kell, hogy mondjam, igencsak tartok tőle, de azért már kezd körvonalazódni, hogy milyen témában szeretnék írni, és éppen itt is az ideje, ugyanis néhány hónapon belül nyilatkoznunk is kell a témáról.

A témám apropróját az adta, hogy a nagybátyámék hamarosan megválnak az eddig a cukrászdájuknak helyet adó üzlethelyiségtől, és a városnak egy jobban frekventált helyére, nagyobb helyszínre költöznek. Ennek okán volt szükségük arra, hogy az ingatlan energetikai állapotáról szóló energiatanúsítványt készíttessenek. 

Az energiatanúsítványról azt kell tudni, hogy 2012 januárja óta kötelező minden eladásra szánt ingatlan esetében megcsináltatni, ennek hiányában ugyanis nem szabályszerű az eladás, és ez esetlegesen reklamációra adhat okot, vagy akár jogi vita is kerekedhet belőle, ami igen kellemetlen. Ezt elkerülendő javasoltam nekik, hogy semmiképpen ne feledkezzenek el az energiatanúsítvány megszerzéséről, és mivel tudomásom szerint az E-tanúsítás a legjobb a piacon, ezért tanácsoltam, hogy keressék fel a webolalt, hogy szimpatikusnak találják-e őket.

Ami szerintem megkülönbözteti őket más erre szakosodott cégektől az az, hogy rendkívüli sebességgel képesek végigvinni a tanúsítási folyamatot, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ez egy nagyon sürgős ügy, és mindezt a gyorsaságot pedig anélkül tudják garantálni, hogy az bármennyire is megnövelné az áraikat. Nemcsak, hogy nem számolnak fel plusz költséget a gyorsaságért, hanem árgaranciát is vállalnak. Ha az ő ajánlatuknál kedvezőbbel találkozunk: őket értesítve, elvállalják azon az áron a munkát, amelyen a másik cég. 

energiatanúsítvány

Ami a gyorsaságot illeti, mindössze 24 vagy akár 12 órán belül képesek kiállítani az energiatanúsítványt, ami igen kedvező, kiváltképpen, ha tényleg nagyon sürgősen szükségünk van a dokumentumra. Mivel emailen keresztül érkezik meg, nekünk tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint felvenni velük a kapcsolatot, és megadni az adatainkat. Innentől kezdve ők intéznek mindent: amint sikerült időpontot egyeztetni, mérnök munkatársuk elvégzi nálunk a helyszíni felmérést, s a felmérés adatait továbbítva, rövidesen elkészül az energiatanúsítvány, amelyet – mint már említettem – emailben meg is kapunk.

10 évig egyébként – amely lefedi az energiatanúsítvány érvényességének idejét – digitális formában meg is őrzik a tanúsítványt arra az esetre, ha a későbbiekben szükségünk lenne rá. Nyilvánvalóan, ha időközben az ingatlanban olyan volumenű korszerűsítések történnek, amelyek jelentősen megváltoztatják annak energetikai besorolását, a tanúsítvány érvényességét veszíti, és újat kell kiállítani.

Az  adás-vételi szerződés aláíráskor ezt a dokumentumot kell majd átnyújtanunk a leendő tulajdonosnak ügyvéd jelenlétében, aki mindezt rögzíti a szerződésben a tanúsítvány hitelesített azonosítójával együtt. 

Már egészen sokan jelentkeztek az üzlethelyiség megtekintésére, így nekem az az érzésem, hogy ez az adás-vétel gyorsan meg fog történni. Én mindenesetre segítek a nagybátyáméknak, amiben csak tudok. 

Persze, még én is csak hallgató vagyok, de azért már ennyi év tanulás után mégiscsak kapiskálok valamit a dolgokból, és tudok hasznos tanácsokat adni nekik. Ami pedig a legfontosabb és igen váratlan fordulat, hogy ez a helyzet inspirált, hogy végre megtaláljam a témát a dolgozatomhoz.

Úgy határoztam, hogy a szakdolgozatomat az ingatlanok eladásával kapcsolatos törvényi változásokról fogom írni. Természetesen még konkretizálnom kell azt, hogy pontosan milyen aspektusra szeretnék koncentrálni, de jövő héten lesz konzultációm a témavezetőmmel, és abban reménykedem, hogy segít majd nekem egy kicsit ebben. Furcsa, de egészen izgatott vagyok már amiatt, hogy végre elkezdhessem írni. Mindent meg fogok tenni azért, hogy jól sikerüljön.