A napelemé a jövő, így mi is be akarunk adni egy pályázatot

Mi a diákszövetkezetnél azon fáradozunk, hogy a jövő generációjának biztosítsunk munkát, munkalehetőséget. Én azt vallom, hogy a diákszövetkezetek nagyon nagy hatással vannak a fiatalokra, mert sokan vannak, akik itt találnak olyan munkát, ami segít nekik dönteni abban, hogy mivel foglalkozzanak később. Van, aki például egy gyorséttermi munka után dönt úgy, hogy szakácsnak fog tanulni és saját éttermet nyit, van, aki egy adminisztrációs munka után dönt úgy, hogy hasonló környezetben, mondjuk bankban szeretné folytatni tovább.

Persze a legtöbben már olyan diákok, akiknek van érettségijük és valamilyen felsőoktatási intézményben tanulnak, vagy éppen szakmai képesítést akarnak megszerezni. De, mint tudjuk, nem mindenki a szakmájában helyezkedik el.

A diákszövetkezetek segítenek abban, hogy a fiatalok több munkakörben is kipróbálják magukat, szerezhetnek munkatapasztalatot, színesíthetik az önéletrajzukat.

Én úgy gondolom, hogy pont ezek miatt szükséges egy diákszövetkezetnek, hogy kellőképpen modern legyen. Nem csak azzal lehet megfogni a fiatalokat, hogy egy nyelvet beszélünk velük, hanem azzal is, hogy közösek a céljaik. Mi itt mind elég eltökélten védjük a környezetünket.

Emiatt döntöttünk úgy, hogy az irodának szüksége van egy napelem rendszerre. Hiszen ez a jelenlegi egyik legjobb megoldás arra, hogy zöld energiával működhessünk.

Természetesen alap nálunk a szelektív hulladékgyűjtés, hogy nem használunk pet palackot és amennyire lehet, papír mentes iroda szeretnénk lenni Persze ezeket nehéz kivitelezni.

A napelem egy olyan alternatív megoldást nyújtana az áramtermelésre, amelyre büszkék lehetnénk, és amivel még többet tehetnénk a környezetünkért irodai szinten.

Egy napelem beszerelés elég sokba kerül. Nehéz az egészet saját zsebből, a cég kasszájából fizetni, de találtunk olyan megoldást, ami miatt lehet, hogy nem is kellene.

A Magyar Fejlesztési Bank ugyanis napelem telepítésre felhasználható hitelt ad, aminek 0% a THM-je, azaz a teljes hiteldíj mutatója, az így felvett összeg pedig kamatmentes.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ez egy olyan pályázat napelemre, amit vissza kell fizetnünk.

Ahhoz, hogy ezt a hitelt felvehessük, nem kell sok feltételnek megfelelni. Az eljárás egyszerűsített, kevés a papírmunka és gyorsan meg lehet igényelni ezt az összeget.

Az még egy fontos kritérium, hogy a hitel összegét csak napelem beruházásra lehet használni és a felvételhez rendelkezni kell a napelem telepítés teljes díjának 10%-ával.

Ez abszolút nem teljesíthetetlen, ennél jobb ajánlatot pedig egy darabig nem hiszem, hogy találni fogunk.

A napelemesrendszerek.info oldalon össze vannak szedve a pályázat feltételei és ki vannak emelve a fontosabb tartalmi elemek is.

Például, maximim 10 millió forintot lehet felvenni erre a célra, maximum 20 év futamidővel. Persze a 20 év hosszú idő, de ezen belül lehet variálni. Mindenki attól függően tudja alakítani a futamidejét, hogy milyen havi törlesztőt tud vállalni.

Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség. Az irodában most erről beszélünk a legtöbbet. A javaslatunkat már eljuttattuk a vezetőink felé, most várjuk a döntést arról, hogy bele fogunk-e vágni ebbe a napelem telepítésbe. Nagyon remélem, hogy pozitívan bírálják el és mi is beadhatunk egy ilyen pályázatot a Magyar Fejlesztési Bank felé.

Az biztos, hogy nagyon jó lenne, ha napelemmel tudnánk működtetni az irodát. Akkor elmondhatnánk magunkról, hogy mi mindent megteszünk a jövő generációiért, amit csak tudunk.

Ez a kamat mentes hitel pedig remek lehetőség. Magánszemélyeknek is elérhető ez a támogatás, így azon gondolkozom, hogy esetleg a házunkra is napelemet szereltetnék. A törlesztőkkel vagyok még gondban, ezekkel számolgatok, de szerintem én is be fogok nyújtani egy hitelkérelmet.